Java, Bali en de Verenigde Arabische Emiraten 2013

Ronda

Zaterdag 27 januari,

Vanmorgen waren we al op tijd wakker. Gauw door de ramen gluren of de bewolking van gisteren al was verdwenen. Maar helaas, al is het gelukkig wel weer droog. We pakken de spullen weer bij elkaar en rekenen af. De goedkoopste tot nu toe, 30 euro per kamer, per nacht. Maar verwacht dan ook geen luxe, al was het allemaal wel erg netjes. We rijden naar de kustweg. Langzaam zien we het landschap al weer veranderen. Zomer`s moet het hier wel erg druk zijn. Vol op campings, restaurants en hotels. Het is hier rond de plaats Tarifa, de meest zuidelijke plaats van Spanje, het gebied om te kitesurfen en te windsurfen. Bovendien zie je hier weer de witte huizen met smalle steegjes, het ijzerwerk voor de ramen met de planten ervoor, en tenslotte nog de witte zandstranden. We kijken naar de overkant en zien Marokko, slechts 14 kilometer verderop!. Als je hier dan ook nog vanaf april bent dan zie je ook nog de dolfijnen en walvissen. Vanaf hier gaan we weer omhoog langs de kust om vlak voor Marbella af te slaan. Regelmatig zie je van die afgesloten 'dorpjes' waar de rijkeren onder ons hun tweede huis hebben. Na ruim 40 kilometer bergweg waarbij we flink hebben moeten klimmem bereiken we de plaats Ronda. We zijn helemaal voorbereid hoe we moeten rijden... Dus op zoek naar het hotel in het oude centrum. Helaas, na langs zoeken blijkt deze gesloten te zijn. Dan naar nummer twee. Weer lang zoeken, waarbij we weer door smalle straatjes klimmen en dalen, bereiken we nummer twee. Deze nemen we dan waarschijnlijk. Eerst weer de kamer checken....hhhmmm...dan de prijs.... 100 euro...hhmmm. We zeggen dat we de auto gaan parkeren en dan terug komen. In het oude centrum mag je nergens parkeren. Dan bedenken we dat we toch maar even bij nummer 3 gaan kijken, ligt toch op de looproute. En die wordt het dan, een prachtig 4 sterren hotel, mooi ingericht, echt super. En dat dan weer voor 60 euro. Tot eind februari is het laagseizoen. Dit is weer één van de mooiste die we kunnen bijschrijven. Ronda is één van de oudste stadjes van Spanje en telt zo`n 17.000 inwoners. Het ligt op een plateau omgeven door bergen. De 100 meter diepe 'El Tajo' kloof loopt door de stad, daardoor wordt het oudere stuk verbonden met een aantal oude bruggen, heel spectaculair allemaal. We bezoeken een wijn bodega, en proeven daar wat wijnen van verschillende jaargangen. Verder is de Spaanse ham is bijzonder. Overal zie je complete hammen met de hoeven aan het plafond hangen. Er worden dan zeer dunne plakjes van gesneden. Dieprode plakjes met boterwit vet. Meestal gaat het om de Serano ham van de witte varkens. De duurdere pata negra komt van de zwarte varkens. En zou lijkt het wel alsof je over wijn praat. Voor op de hotelkamer kopen we een fles Spaanse witte Rueda wijn, wat Spaanse kaas en wat plakjes ham. Morgen blijven we hier ook nog, en er zou wat meer zon komen. Het was wel lekker warm (in de auto), maar buiten kwam het door de hoogte en de bewolking niet verder dan 10 graden. Vanavond gebruiken we de jacuzzi, maar die moet al snel uit omdat Ina er riant badschuim in heeft gedaan......

Zondag 29 januari,

We hebben goed geslapen, beneden wacht ons ontbijt. Heerlijk om weer zo`n buffetontbijt te hebben. Het blijft een mooi hotel. Alles is zo leuk ingericht. Na het ontbijt gaan we aan de wandel. We lopen rondom het oude gedeelte. Wat een mooie plek is dit, het uitzicht is werkelijk fantastisch. Bovendien is de lucht helemaal blauw en wordt het al snel warmer. We bezoeken onder andere de Plaza de Toros. Ronda is de oorsprong van het stierengevecht van Spanje en bestaat hier vanaf het jaar 1572. Verder pakken we wat terrasjes. We lezen dat het volgende week in Nederland s`nacht tot -12 graden wordt? Nou, voorlopig zitten wij hier goed. We eten tenslotte nog wat paella en drinken wat wijn. Het was een zware dag.....Morgen rijden we richting Torremolinos, we kijken wel waar we overnachten. In ieder geval moeten we dicht bij het vliegveld zijn om dinsdagmorgen vroeg de auto terug te brengen.

Bert en Linda

Waarschijnlijk zijn jullie nu op weg naar huis, waar de kou overheerst.Afkicken van die mooie omgeving [wat zal het daar mooi zijn in het voorjaar..!] tapas eten en wijntjes drinken..lijkt thuis toch net even anders te smaken..
Het ziet er naar uit dat jullie een erg mooie trip hebben gemaakt, zo dicht bij en toch in een compleet andere wereld,leuke foto's ook.Jelle zal er weer een fraai boek van maken, die wij dan weer onder een fijne borrel uitgebreid zullen bekijken en bespreken!
Goede reis terug en tot snel weer.. x