Vaarseizoen 2012 - Texel mei 2012
Maandag 7 Mei 2012
Na 15 weken eindelijk weer een weekje er op uit. We vestigen onze aandacht weer op het komende vaarseizoen. Afgelopen zondag hebben we de laatste spullen naar de boot gebracht. De 'Sa Tuna' is weer helemaal klaar voor een nieuw vaarseizoen. Woensdag 25 april lag ze weer in de haven. Weer helemaal schoon, gepoetst en weer volledig ingericht. De laatste week hebben we het weerbericht al goed gevolgd. Iedere dag hebben we de sites van het K.N.M.I, Windguru, en de nieuwste aanwinst 'GribUs'gevolgd. We zijn vooral blij met de laatste. Dit programma geeft een heel nauwkeurige windvoorspelling in een vooraf geselecteerd gebied. Maandag rond 1000 uur zijn we vertrokken naar Texel. Met halve wind in de genua zeilden richting Den Oever. De wind was oost 3, niet zoveel, maar onder lage wal altijd minder comfortabel. Onderweg breekt de lucht en varen we onder de zon in 2 uur naar de sluizen van Den Oever. Normaal gesproken is het druk. Nu zijn we maar met 2 boten. We zitten snel aan de zoute kant van de sluis. Weer een schutting zonder problemen, het is altijd wel een beetje spannend. Na de schutting, het is inmiddels 12.30 uur, eten we een paar broodjes. We hebben immers tijd genoeg. Het is om 1100 uur hoog water in Den Oever. Het vaaradvies is om 1,5 uur voor laag water naar Texel te gaan. Dan profiteer je van de ebstroom en pak je bij het laatste stuk de vloedstroom. We vertrekken om 1300, dus wel een stuk eerder. Het stuk naar het Marsdiep gaat dan ook als een speer. De GPS geeft soms bijna een snelheid van tegen de 7 mijl aan, dit met wind en stroom mee. We weten inmiddels dat we straks wel een dikke tegenstroom hebben zodra we stuurboord uitgaan vanaf het Marsdiep richting Oudeschild. Het laatste stuk zeilen we aan de wind naar Oudeschild. We varen in 'stroop'.....Met bijna 6 mijl op het log komen we minder dan 4 mijl vooruit. Het blijft bijzonder die Waddenzee. Om 1530 uur liggen vast aan de steiger. Met het gevoel van een wereldreis kijken we voldaan uit op een bijna lege jachthaven. We tellen niet meer dan 20 boten. Maar wat hebben we het goed getroffen met het weer. We lopen die dag nog even naar het dorp om wat vis te gaan eten.
Dinsdag 8 Mei 2012
Om 1030 uit bed.......Dit komt nooit voor. Zo lekker geslapen. Het is niet echt warm buiten, maar zo`n lekker warm bed, heerlijk. We kunnen echt relaxen. Geen verplichtingen, geen afspraken of werk, helemaal niets. We gaan de komende dagen dan ook niets doen. We besluiten de boot om te draaien. We zijn aangekomen met wind uit oostelijke richting. Maar vanaf vandaag, en de komende dagen gaat de wind ruimen naar zuid tot zuidwest. Hoe pakken we dit aan? Met de kont naar de steiger in dezelfde box? Met hulp van een buurman draaien we de boot 'gewoon' . Zonder motor, maar met behulp van de wind en een aantal landvasten. Nu besef je weer hoeveel kracht de wind op een boot uitoefent. Binnen is het gelijk weer een stuk comfortabeler, veel warmer. Vandaag lijkt het wel de kortste dag van mijn leven. We doen een paar boodschappen, eten wat onderweg, en de dag is al weer om! Hoe gaan we verder? Lekker op de boot eten, douchen, op de bank liggen lezen, kachel aan, drankje en een hapje. Bovendien hebben we de luxe van snel internet op de laptop en satelliet televisie.
Woensdag 9 mei 2012
Het weer is erg wisselvallend, soms helemaal betrokken, dan weer zon. Het is allemaal goed te doen. Vreemd eigenlijk, je zit nu veel sneller buiten. Wat is dit toch een mooi eiland. Zo dichtbij, maar een super leuke jachthaven. Vanmorgen om 930 worden we bijna wakker gebeld. Dank je Vanessa...Tja, bij mensen met kinderen begint de dag eerder dan bij ons. Wij behoren nu tot een andere groep. Er zijn op Texel nu 2 groepen mensen op vakantie. Jonge mensen die op schoolkamp zijn, en een grijze groep ouderen met rugzakjes op. Wij zitten hier tussen in....toch? Dan volgt hier de dagindeling voor vandaag: verse broodjes en een krant halen, ontbijten, afwassen en 'stofzuigen', koffiedrinken, lunch, vandaag even naar Den Burg
(cappuccino, broodje en een glas wijn), een paar boodschappen doen en dan weer uitgeput weer op de boot aankomen. We hebben het zwaar. Vanavond kookt Ina een Indonesische maaltijd. Weer zo`n hoogtepunt deze dag, want koken kan ze! Zo zie maar weer, eigenlijk hebben we het geweldig. Maar we genieten er ook zeker van. Weer of geen weer, of het nu in Azië of op Texel is. 'We zijn onderweg, en onderweg zijn betekend dat we er nog niet zijn.......'.
Hahaha, dacht je nu werkelijk dat jij in een subgroep hoorde? Ook al is het haar niet grijs en heb je misschien geen identieke rugzakjes op je ook al identieke jassen (uit de ANWB- winkel!).........je bent toch echt opa en oma hoor! Liefs van je veel jongere zussie en geniet lekker op het mooie Texel!
Oeps.........geen ANWB identieke jassen, maar toch wel identieke zeiljacks. Hihi! Leuke foto's, ben een beetje jaloers en snak ook naar lekker weg op vakantie. Liefs.